Hjälp till Tigray

I början av november kunde vi följa rapporterna om nya oroligheter i norra Etiopien mellan etiopiska federala styrkor och regionstyret TPLF i Tigrayområdet. All kommunikation in i området stängdes ner och häftiga strider ledde till att tusentals människor dog. Närmare 60,000 människor flydde från området, de flesta in i Sudan. FN varnade tidigt för att konflikten kunde utvecklas till en stor humanitär kris om striderna inte upphörde. Dessvärre pågick dessa under flera veckor utan möjlighet att nå in med hjälp i området.

 

Tigrayregionen är en fattig region, också med etiopiska mått mätt. Det är ofta torka och missväxt. Ungefär en fjärdedel av Tigrays befolkning var beroende av livsmedelshjälp från FN:s livsmedelsprogram (WFP) redan innan konflikten bröt ut.I mitten av december gick det att ha kontakt in i Tigrayområdet och med de, i många fall, små församlingarna som finns i området. De rapporterar om stora behov och att många nu står inför svält då det råder stor brist på mat. Tiden när striderna pågick var skördetid vilket kan ha påverkats av oroligheterna. Området var sedan tidigare även hårt drabbat av de gräshoppsinvasioner som drabbade b.la. östra Etiopien under förra året.

 

Det är fortfarande oroligt i området. Nyligen rapporterades det att en journalist och hans vän dödats och FN varnar för att det saknas mat, vatten och fungerande sjukvård.

Ge en gåva?

Låt oss tillsammans göra vad vi kan för att förmedla hjälp till människor i Tigrayområdet via de kyrkor som finns i området.

Sätt in din gåva på Pg 29 07 76-4 och märk ”Hjälp Etiopien”.