Vi ställer om – igen!
Det är en ovanlig tid och pandemin berör hela samhället. Den 10:e januari utfärdade regeringen nya restriktioner för att bromsa smittspridningen och det påverkar oss i Pingst Jönköping.

Vi som församling vill göra vad vi kan för att minska smittspridningen. Detta gör vi genom att be till Gud och att hela tiden följa folkhälsomyndighetens råd. Vi har dessutom en bra dialog med såväl Smittskyddsenheten som Länsstyrelsen i vår region.

/Marcus Ardenfors – Föreståndare

 

1. Gudstjänster

Utifrån Folkhälsomyndighetens direktiv fick vi två alternativ där vi efter noga övervägande valt den ena. Vår grundhållning är att alla ska vara välkomna att fira gudstjänst och höra Guds ord och vill göra evangeliet tillgängligt för så många som möjligt. Även om frågan om vaccinationspass är komplex vill vi se detta som en fråga om att skydda människors liv och hälsa och inget annat. Man ska komma till kyrkan för att få liv och kraft inte för att smittas av en svår infektion.

Vi har valt att gudstjänstbesökare på söndagar kl 10.30 skall visa upp ett giltigt vaccinationsbevis och legitimation för att kunna delta fysiskt i gudstjänstlokalen. Detta gäller för samtliga som deltar i våra gudstjänster som är 18 år eller äldre. Vi registrerar och sparar inga personuppgifter. Om du inte har vaccinerat dig på grund av medicinska skäl så är du välkommen att delta på plats men du behöver ha med dig ett läkarintyg som intyg.

Har man inte ett giltigt vaccinationsbevis hänvisar vi till församlingens andra gudstjänst kl.18 och då är antalet begränsat till 50 personer. 

Vår bedömning är, att använda vaccinationsbevis vid en av söndagens två gudstjänster gör det möjligt för fler att fira gudstjänst i Pingst Jönköping på ett säkert sätt, även riskgrupperna. Det ger oss möjlighet att mötas i gemenskapen kring nattvarden, förbönen m.m. Självklart kommer vi fortsätta att även sända gudstjänsten 10:30 online.

Vi behöver hjälpas åt att begränsa smittspridningen och för en del innebär det att man får fira sin gudstjänst vid ett annat klockslag än var man är van vid. Vi har alla ett ansvar när det gäller smittspridning och därför uppmanas vi att stanna hemma vid symtom och att vara noga med att tvätta händerna och hålla avstånd i respekt för varandra.

 

2. Sportlovsläger på nytt sätt

Vi vill verkligen göra läger men inser att vi i rådande läge inte ser möjligheterna att genomföra skidläger vecka 7. Vi vet inte när nya besked kan komma och med den stora osäkerheten är det svårt att mobilisera på ett bra sätt. Dessutom är våra avbokningsregler sådana att vi den här veckan behövde fatta beslut för att inte riskera stora underskott. Det är med stor sorg som vi nu behöver meddela alla anmälda att vi ännu ett år inte genomför skidläger. Däremot jobbar vi nu hårt för att göra ett riktigt bra sportlov på hemmaplan med vår kyrka som bas. Vi hoppas kunna ge mer information löpande om vad det exakt blir.

 

3. Barn & Ungdomsverksamhet

All ordinarie verksamhet för barn och ungdomar fortsätter som vanligt även om alla gör anpassningar av aktiviteter på ett ansvarsfullt sätt. Vi vill verkligen göra allt vi kan för att en ung generation kan fortsätta att mötas.

 

4. Övriga samlingar

Vi är tacksamma över att ha många större lokaler i kyrkan som vi kan använda. Det innebär att många av de samlingar som är mindre än 50 personer går att genomföra som vanligt utan vaccinationspass och med stora avstånd. Här gör de olika verksamhetsledarna det som krävs för att hantera de olika samlingarna på bästa sätt.

 

5. Personal och en öppen kyrka

Vi vill vara en öppen kyrka och tror att det är extra viktigt i en tid som denna. Det innebär att vår personal fortsatt kommer ha kyrkan som den främsta platsen för vårt arbete även om en del uppgifter sker hemifrån.

Mitt i denna påfrestande tid är vi samtidigt glada och stolta för den förståelsen och flexibiliteten församlingen visar under pandemin.

 

 

Frågor och svar:

Hur går kontrollen av vaccinationsbevis till?
När du kommer till kyrkan får du visa ditt vaccinationsbevis och din legitimation. Vaccinationsbeviset skannas av en av våra värdar. Se till att ha en version som inte är äldre än 180 dagar. Om du t.ex. skaffade ett bevis i somras behöver du beställa ett nytt nu.
 
Innebär kontrollen av vaccinationsbevis att alla besökare registreras och personuppgifterna sparas?
Nej. Dina personuppgifter sparas inte. 
 
Hur får jag ett vaccinationsbevis?
Du hämtar ett digitalt vaccinationsbevis med hjälp av digitalt bank-id här:
https://covidbevis.se/vaccinationsbevis-web/
 
Om du inte har digitalt bank-id kan du beställa ett fysiskt bevis genom denna blankett: https://www.ehalsomyndigheten.se/globalassets/dokument/covidbevis/bestallning-av-vaccinationsbevis.pdf
 
Om du inte har möjlighet att skriva ut blanketten kan vi hjälpa dig. När kyrkan är öppen finns blanketter i info-disken. OBS! Det fysiska vaccinationsbeviset skickas sedan till dig via vanlig post och det tar troligtvis flera veckor. Kanske är dessa restriktioner över då men beställ ändå gärna ett bevis så snart som möjligt.
 
Så länge du inte har fått ditt vaccinationsbevis hänvisar vi dig till gudstjänsten 18.00 på söndagar.
 
Vad händer om jag kommer till gudstjänsten 10:30 utan vaccinationsbevis?
Om du är över 18 år kan du tyvärr inte komma in utan vi hänvisar till gudstjänsten 18.00.
 
Vad händer om jag inte har med mig legitimation när jag ska visa mitt vaccinationsbevis?
Om du inte har med legitimation till en gudstjänst som kräver vaccinationsbevis kommer du inte kunna delta.
 
Vad händer om det är mindre än två veckor sedan jag fick min senaste vaccinationsdos?
Tyvärr är vaccinationsbeviset giltigt först två veckor efter 2:a dosen. Tills det har gått 2 veckor hänvisar vi till gudstjänsten 18.00.
 
Varför kan inte de som saknar vaccinationsbevis t.ex. sitta på läktaren och delta i gudstjänsten?
Tyvärr får vi inte sektionera våra lokaler denna gång. Vi har haft kontakt med länsstyrelsen om detta och fått ett tydligt svar.