Hjälp till Armenien

Under de senaste veckorna har vi följt kriget mellan Armenien och Azerbajdzjan i området Nagorno Karabach (NK). Konflikten har pågått under många år och relationerna mellan länderna har varit ytterst ansträngd, men i slutet av september trappades konflikten upp och eskalerade till krig. Påtryckningar från både Turkiet och Ryssland har också påverkat situationen. Många människor har dött och över 70.000 människor har flytt från området in i Armenien där kyrkorna försöker göra vad de kan för att hjälpa människor som hamnat i stor utsatthet. En stor utmaning då det endast bor 3 miljoner i landet, många som lever i fattigdom och pandemin som slagit hårt under året och också påverkat landets ekonomi.

 

 

För ett par veckor sedan undertecknades ett fredsfördrag mellan Armenien och Azerbajdzjan med Ryssland som medlare. Detta innebär i korta drag att det nu ska vara slut på striderna och att landområdena gjort upp. Ryssland har skickat 2000 soldater som fredsbevarande styrkor. Besvikelsen är stor i Armenien över fredsfördraget och protester har hållits. Oron är stor för ytterligare våld inom landet och covid-19 fortsätter att spridas.

 

Tusentals flyktingar befinner sig i landet och vi har gjort vissa insatser för att hjälpa församlingarna att hjälpa. Dels genom ekonomiskt stöd som möjliggjort utdelning av matpaket, varma filtar samt lite uppmuntran till barnen i form av en gåva och anordning av aktiviteter. Tack vare kyrkans stickcafé och våra second hand butiker med PMU och Erikshjälpen kunde vi också skicka några kartonger med varma barnkläder till två församlingar att dela ut. Detta är dock ganska dyrt och tidskrävande så framöver föredrar vi att skicka ner ekonomiskt stöd så de på plats kan köpa in, vilket också gynnar landets ekonomi.

 

 

Behoven är dock fortfarande mycket stora, både av blöjor, mat och varma kläder. Kylan har nu börjat komma och den armeniska vintern är mycket kall och husen är dåligt isolerade. Många av de som flytt bor nu i kyrkor och i skolor.

 

 

Jönköping Pingst har huvudsakligen relation med två församlingar i Armenien, dels i huvudstaden Jerevan och dels i den nordligare staden Vanadzor. Båda dessa församlingar möter många flyktingar och gör vad de kan för att snabbt förmedla hjälp till de mest utsatta.

 

 

Ge en gåva?

Vill du ge en särskild gåva till att hjälpa människor som flytt från kriget. Sätt över din gåva till:

Missionskassan Pg. 29 07 76-4

Swish: 123-667 21 74

Märk med ”Hjälp Armenien”